Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Πρακτικές της τότε εποχής, οι οποίες πλέον ζουν μόνο στη μνήμη μας ως αναμνήσεις και επανέρχονται στο προσκήνιο εν μέσω φωτογραφιών.

Η ονομασία του Βογατσικού Καστοριάς

Το προξενιό

Στο Βογατσικό επικρατούσε ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΙΟΥ όπου αν κάποιος νέος ήθελε μια κοπέλα, έστελνε κάποιον, συγγενή ή γνωστό, στον πατέρα της να τη ζητήσει. Το προξενιό αποτελούσε τον κύριο τρόπο γνωριμίας και συνένωσης δύο ανθρώπων που ήταν σε ηλικία γάμου.

Ίων Δραγούμης

Τα επίσημα

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ όπου οι δύο συμπέθεροι ορίζουν την ημέρα που θα γίνει ο αρραβώνας.

Βογατσικό Καστοριάς

Η Κυριακή του Γάμου

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ όπου πριν από την στέψη οι γονείς της νύφης έστελνα στον γαμπρό το ναχτι (τράχωμα) και ο γαμπρός στην νύφη τα μάζια (καλλυντικά).

Ίων Δραγούμης

Η Εβδομάδα του Γάμου

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ όπου απαγορεύονταν να πηγαίνει ο γαμπρός και οι συγγενείς του στο σπίτι της νύφης. Εάν τυχόν πήγαινε, αλεύρωναν το πρόσωπο του χάριν αστειότητας.

Βογατσικό Καστοριάς

Το Φόρτωμα της Προίκας

ΤΟ ΦΟΡΤΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ όπου ο γαμπρός έστελνε ένα συγγενή στο σπίτι της νύφης με άλογα για να φορτώσει την προίκα μαζί και ένα προικοσύμφωνο. Στα παλιά τα χρόνια γάμος χωρίς προίκα δε γινόταν. Η προίκα πολλές φορές ήταν η αιτία να γίνει ένας γάμος, αλλά και να χαλάσει.

Ίων Δραγούμης

Τα Γεννησούδια

ΤΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΔΙΑ ήταν όταν η γυναίκα καταλάβει πως είναι έγκυος αρχίζει και ετοιμάζει τα σπάργανα, πλέκει ταντέλες να τα στολίσει και κεντά την φασκιά όπου θα κρεμάσει το φλουρί και το γυάλινο μάτι για να μην βασκαίνεται το μωρό.

Βογατσικό Καστοριάς

Τα Βαπτίσια

ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΙΑ όπου η νουνά θα πάρει το μωρό εξώθυρα της εκκλησίας θα πει το όνομά του και εν συνεχεία θα μπει εντός του ναού. Κατά την βάπτισίν, οι γονείς δεν παρίστανται στον ναό και περιμένουν στο σπίτι τους ώστε να έρθουν και να τους το αναγγείλουν τα παιδιά το όνομα που δόθηκε δίνοντας σε αυτά δώρα και νομίσματα.