Γνωρίστε τα ήθη, τα έθιμα και τις τοπικές παραδόσεις του τόπου μας

Ο μεγάλος πλούτος της παράδοσης σε ήθη και έθιμα πολιτιστικού – κοινωνικού και θρησκευτικού χαρακτήρα, τραγούδια, χορούς κ.λπ. αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό κληρονομιάς των κατοίκων της περιοχής μας.

ήθη, έθιμα και τοπικές παραδόσεις στο χωριό

Θεοφάνεια & Αγιασμός των υδάτων

Το πρωί γίνεται η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον ιερό ναό των Δώδεκα Αποστόλων και μετά λαμβάνει χώρα ο Αγιασμός των υδάτων. Ο Αγιασμός των υδάτων, με την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, γίνεται στο ποτάμι που ενώνει το χωριό μας με την Πλατανιά Κοζάνης.

Θεοφάνεια & Αγιασμός των υδάτων

Αποκριά γλέντι, φωτιά και κλαδαριά

Οι κλαδαριές είναι ένα πανάρχαιο πυρολατρικό έθιμο. Στην αρχαιότητα επρόκειτο για νυχτερινές εκδηλώσεις των Ορεστών ως ένδειξη πίστης προς τον Πάνα και τον αστερισμό της Πλειάδας (Πούλιας). Σήμερα, ανάβουμε μεγάλες φωτιές σε διάφορες γειτονιές και υπό τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και κρασιού ξορκίζουν το κακό με την καθαρτική δύναμη της φωτιάς.

Αποκριά γλέντι, φωτιά και κλαδαριά

Η Καθαρά Δευτέρα

Είναι μια μέρα που προσφέρεται για βόλτες στην ύπαιθρο. Στο χωριό μας εχει πολλές πλαγιές για να πετάξεις τον χαρταετό και να γιορτάσεις τα κούλουμα που δεν θα ξέρεις που να πρωτοπάς. Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας είθισται να μαζευόμαστε στην κατασκήνωση του Βογατσικού όπου εκεί θα μοιραστεί φασολάδα, νηστήσιμα εδέσματα και θα απολαύσουμε όλοι μαζί αυτήν την ημέρα.

Καθαρά Δευτέρα στο χωριό

Το Πάσχα στο χωριό είναι πραγματικά ιδιαίτερο

Ο εορτασμός αυτός είναι μια πολύ ιδιαίτερη και συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία εκφράζοντας τη θρησκευτική μας πίστη, τις παραδόσεις και την κοινωνική συνοχή. Την Μεγάλη Παρασκευή η ατμόσφαιρα του χωριού είναι κατανυκτική. Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα από όλες σχεδόν τις εκκλησίες και η περιφορά του επιτάφιου κλείνει τον πένθιμο κύκλο δίνοντας χώρο στην προετοιμασία για την Ανάσταση το Μέγα Σάββατο. Η Κυριακή του Πάσχα είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για την κοινότητα του χωριού και των αποδήμων να ξανά ενωθούν και να γιορτάσουν απολαμβάνοντας το πασχαλινό γεύμα με την οικογένεια και την παρέα τους.

Πάσχα στο χωριό

Πρωτομαγιά που σιγουρα θα λατρέψετε

Στο χωριό μας υπάρχουν υπέροχες πλαγιές και τοπία γεμάτα λουλούδια όπου είναι έτοιμα να συνθέσουν το πιο όμορφο και πολύχρωμο στεφάνι. Πολλές οικογένειες επιλέγουν αυτήν την ημέρα να την περάσουν στη φύση, κάνοντας μια μικρή εξόρμηση και πικνίκ κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων και φυσικά μακριά απ’ το αστικό περιβάλλον.

Πρωτομαγιά στο χωριό

Γιορτή της Μονής Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Με λαμπρότητα τελείται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου ο εορτασμός της Ιεράς Μονής Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις γι’ αυτή την μεγάλη εορτή αρχίζουν από την παραμονή όπου τελείται Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, όλων σχεδόν των κατοίκων και αρκετών απόδημων του Βογατσικού. Ανήμερα της εορτής, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης τελεί στον ίδιο ναό, συνεπικουρούμενος από αρκετούς ιερείς και Μοναχούς της περιφέρειας του, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και γίνεται λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας των Αγίων Κων/νου και Ελένης, στον περιβάλλοντα χώρο του ναού.

Ιερά Μονή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Βογατσικού

Δραγούμεια

Οι εκδηλώσεις «Δραγούμεια» η οποίες πραγματοποιούνται τον Αύγουστο, έχουν ως σκοπό να ανταμώνουν όλοι οι απανταχού συγχωριανοί στον τόπο τους και να γλεντάνε παρέα. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν το πρωί με εκκλησιασμό και αρτοκλασία στην Παναγιά στο Σάντοβο όπου μοιράζετε εν συνεχεία παραδοσιακή φασολάδα ενώ τα βράδια που ακολουθούν εντός του χωριού λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις με παρουσιάσεις χορευτικών συλλόγων, μουσική γλέντι και τραγούδι.

Δραγούμεια Βογατσικού

Ένα ταξίδι εμπειρίας μόλις ξεκίνησε

Επισκεφτείτε το Βογατσικό και ζήστε την ηρεμία, την ελευθερία και την ομορφιά της φύσης.